För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor

Nytt upplägg för införandet av Cosmic birth

Nu finns en ny tidplan med tydligt upplägg för hur Cosmic birth ska införas i graviditets- och förlossningsvården. Lisa Ryding är huvudprojektledare i BP26 sedan april och berättar om vad förändringarna innebär för verksamheter och medarbetare.

Införandet av Cosmic birth är planerat till lördagen den 7 november 2026. Men det är inte bara datumet som är nytt, utan hela upplägget.

-Projektet kom till en punkt där vi behövde fundera över hur vi ska införa ett nytt specialistsystem på ett sätt som känns rimligt, både för verksamheter och medarbetare, säger Lisa Ryding.

Tillsammans med medarbetare och chefer från verksamheten och leverantören Cambio har projektgruppen analyserat olika alternativ, testat vanliga vårdflöden och sett över konsekvenserna av olika val.

-Vi landade i att det bästa är att dela upp införandet i flera faser. I den första fasen ersätter Cosmic birth samma funktioner som finns i dagens Obstetrix. På det sättet kan vi behålla arbetssätt i Take care, utan att bryta upp onödigt många kopplingar till andra it-stöd innan det är dags att byta till ett nytt huvudjournalsystem.

Även om funktionerna i stort sett är de samma, är systemen olika.

-Jag brukar jämföra med en väg. Obstetrix är en grusväg som abrupt tar slut vid en bom år 2029. Vi kommer inte längre. Cosmic birth är också en grusväg i den version vi startar med. Men det är en väg som vi kan bredda, asfaltera och fortsätta köra på under lång tid framöver!

Flödestester ersätter pilot

Projektet har också valt bort ett pilotinförande. I stället kommer olika vårdflöden att testas i en isolerad version av Cosmic birth, med start vid årsskiftet 2025/26.

-Vi såg en del risker med pilotupplägget, till exempel fanns det inte något bra sätt att komma åt patientuppgifterna i Cosmic birth om en förlossning behövde flyttas akut till ett annat sjukhus.

I testmiljön används i stället påhittade patienter för att simulera olika situationer, från inskrivning på barnmorskemottagningen, via ultraljudsundersökning och förlossning till eftervård eller neo. Eftersom inga riktiga patienter är inblandade är patientsäkerheten hög.

-Det här gör att vi kan testa fler och mer specifika vårdflöden, som BB Hemma eller snabba överflyttningar till neonatalvård.  Vi kan upptäcka och rätta till eventuella brister utan att någon riskerar att drabbas. Vissa saker kan vi inte testa fullt ut, som kopplingen till Skatteverket. Men fördelarna överväger, säger Lisa.

Få förändringar i början, fler på sikt

Efter införandet 2026 kommer alla som jobbar i journalsystemet fortfarande känna igen arbetsflödena i stora drag; journaler för graviditet, förlossning och eftervård skrivs i Cosmic birth, labprover beställs i TakeCare och så vidare.

-Även om mycket är sig likt påverkas arbetsmiljön av hur det nya systemet ser ut och hur det nya beter sig. Det är en av anledningarna till att vi vill göra övergången så mjuk som möjligt. Vi ser till exempel över om det är möjligt att med hjälp av robotar få över grundläggande patientdata från Obstetrix till Cosmic birth, eller flytta information som provsvar automatiskt mellan olika system.

Verksamhetsnära ledarskap

Lisa Ryding har lång erfarenhet av att leda förändring i vården. Hon har arbetat som barnmorska, varit verksamhetschef för 17 barnmorskemottagningar, jobbat med åttapunktsprogrammet för bättre arbetsmiljö i förlossningsvården och utvecklingen av Alltid Öppet. Vad driver henne att jobba i gränslandet mellan vård och teknik?

-Våra patienter förväntar sig att vi ligger i framkant. Då måste vi förstå hur vård, verksamhet och teknik hänger ihop, och våga tänka nytt för att arbeta på smartare sätt. Även om mitt fokus som huvudprojektledare i BP26 framför allt är på verksamheten, och där andra har superkoll på tekniken, är jag alltid nyfiken och vill lära mig mer, säger Lisa.

Vilka styrkor vill du lyfta fram i din roll som projektledare?

- Jag är peppande i mitt ledarskap. Ett öppet arbetsklimat där alla vågar ställa frågor, även de jobbiga, är viktigt för mig. Med tiden har jag också blivit bra på att växla mellan detaljer och helhet. Jag kan zooma ut i tid för att upptäcka saker som projektet kan behöva lösa, parera eller bygga vidare på.

Hur tror du att bytet av journalsystem kommer att påverka vården?

- Huvuduppdraget är att fortsatt att bedriva vård i mötet med patienten. Journalsystemet ska stötta oss att dokumentera, så att vården är patientsäker och kan följas upp. Min förhoppning är att det kommer att bli lättare att jobba mer patientnära med Cosmic birth!

  • Senast granskad: 15 maj 2025

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.