Funktioner i Läkemedelsjournalen
Hur stödjer läkemedelsjournalen ditt dagliga arbete? Här får du en översikt av läkemedelsjournalens funktioner - från hantering av ordinationer och recept till administrering och översikter över patientens läkemedelshistorik.
Vad kan man göra i läkemedelsjournalen?
Legitimerade läkare och sjuksköterskor med särskild förskrivningsrätt kan skapa och justera ordinationer, skriva ut recept baserade på ordinationer. I läkemedelsjournalen finns en omfattande läkemedelsöversikt som visar patientens samtliga aktuella och tidigare ordinationer, förskrivningar och uthämtade läkemedel. Översikten inkluderar en tidslinje som gör det möjligt att enkelt följa och granska ordinationernas historik.
Under fliken för receptförskrivning hittar du Läkemedelslistan, tidigare recept och en sektion för hjälpmedel och livsmedel, där aktuella och tidigare förskrivningar som skickats till eHälsomyndigheten kan granskas. Modulen innefattar även en sektion för vaccinationer, där både nuvarande och tidigare vaccinationer med ordinationer och administreringar visas.
För administrering av läkemedel erbjuder läkemedelsjournalen en tydlig översikt över avslutade och förväntade administreringar, liksom pågående och tidigare infusioner och oxygenbehandlingar. Dessutom möjliggörs beställning av dosdispenserade läkemedel.
Vilka stödfunktioner är läkemedelsjournalen ansluten till?
Läkemedelsjournalen innehåller flera stödfunktioner som är integrerade med externa system och tjänster. Den regiongemensamma TakeCare förvaltningen ansvarar för både verksamhetsnära och IT-relaterad förvaltning av följande stödfunktioner.
Nationella läkemedelslistan
I läkemedelsjournalen finns stöd för att få en samlad översikt av alla förskrivna och uthämtade läkemedel för en patient. Detta möjliggörs i TakeCare genom en anslutning till den nationella databasen; Nationella läkemedelslistan (NLL).
Du kan läsa mer om kopplingen till NLL här.
Infektionsverktyget
Infektionsverktyget är ett nationellt IT-stöd för registrering av antibiotikaordinationer. Verktyget används för att få enhetlig dokumentation, lagring och återkoppling av information om antibiotikaordinationer vid profylax, vårdrelaterade- och samhällsförvärvade infektioner.
Vid varje ordination av antibiotika måste ordinatören registrera en ordinationsorsak. Från journalsystemet överförs sedan ordinationsorsak, diagnos, åtgärdskoder, riskfaktorer och vårdtillfälle till en nationell databas kallad Rapportverktyget. Ur Rapportverktyget kan sedan varje verksamhet skapa underlag som används till det egna förbättringsarbetet för att minska de vårdrelaterade infektionerna och öka följsamheten till antibiotikariktlinjerna. Allt i syfte att öka patientsäkerheten.
Den nuvarande versionen av Infektionsverktyget är anpassat för slutenvården. I Stockholms län finns verktyget integrerat i journalsystemen TakeCare och Cosmic.
Om du är förvaltare kan du läsa mer här.
Läs mer om infektionsverktyget på Vårdgivarguiden(Extern länk)
Vaccinationsmodulen
Vaccinationsmodulen hanterar ordination och administrering av patientens vaccinationer samt möjligheten att fylla i och skriva ut Hälsodeklaration.
Vaccintyper och orsaker till uteblivna vaccinationer är kopplade till ICD10-koder för uppföljning och statistik.
Modulen kan aktiveras per vårdenhet, och om en enhet inte har behörighet, visas vaccinationerna i läsläge för behöriga användare.
Länk till regler och riktlinjer för dokumentation i vacctionsmodulen
Slutenvårddos i TakeCare
Funktionen för slutenvårdsdos är en integration mellan TakeCare och apoteket som levererar dosförpackade läkemedel till inskrivna patienter. Ordinationerna skapas som vanligt i TakeCare och skickas som rekvisitioner till det dosdispenserande apoteket.
Dossortimentet uppdateras varje vecka av den centrala förvaltningen, och i läkemedelsjournalen visas de läkemedel som kan dosförpackas.
eReceptflöde i TakeCare
E-receptlödet är en integrerad funktion i TakeCare som möjliggör lagring av e-recept på en gemensam server förvaltad av E-hälsomyndigheten. Apotek kan sedan hämta e-recepten från denna server.
Nedan följer en enkel skiss av eReceptflödet som stöds i TakeCare:
- Ordination skapas i TakeCare
- Förskrivning görs från ordinationen
- Förskrivaren sänder receptet
- TakeCare-servern skickar till den integrerade eReceptservern för omvandling av formatet. Dessa två servrar driftas av SLL-IT och förvaltas av läkemedelsprocess.
- Receptet skickas vidare till Stockholms gemensamma receptserver (GRS). Vissa kontroller utförs. Denna driftas av SLL-IT och förvaltas av HSF.
- Receptet överförs till eHälsomyndighetens receptdepå. Härifrån hämtar sedan de lokala apoteken receptet när patienten ska hämta ut sin medicin.
Varje vecka uppdateras TakeCare manuellt med aktuell information om giltiga läkemedel från SLL:s Sil-server samt apotekslistan. För att se vilka läkemedel som är giltiga går det även att söka i SIL Online(Extern länk).
Gränssnitt till kvalitetsregister från TakeCare
Läkemedelsjournalen stödjer utdata från TakeCare som rapporteras till nationella register.
- Via Infektionsverktygets rapportverktyg kan man ta fram rapporter över vårdrelaterade infektioner, antibiotikaordinationer, koppling till riskfaktorer etc. inom sin egen organisation.
Övriga stödfunktioner
Följande stödfunktioner förvaltas inte av den regiongemensamma TakeCare förvaltningen
- TakeCare använder Svensk Informationsdatabas för läkemedel (SIL)(Extern länk) för att säkerställa kvaliten på den aktuella läkemedelsinformationen, som hämtas från flera olika källor.
- Janusmed binder ihop de kunskaps- och beslutsstöd som Region Stockholm tillhandahåller. Läs mer om Janusmed här.(Extern länk)
- Integration till systemet Cytodos.
- Integration till journalsystemet CCC för intensivvård. Kommer ersätta med nytt journalsystem. Läs mer om det här.(Extern länk)
- Uthopp till Pascal-öppenvårdsdos(Extern länk) via TakeCare.
- Läs mer om beslutsstödet för barn ePed.(Extern länk)
- Senast granskad: 11 mars 2025