För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor

Avtalsvillkor

Vill du veta vad som krävs för att få möjlighet att teckna avtal om att delta i Region Stockholm och Region Gotlands huvudjournalsystem? Här kan du bland annat hitta förutsättningar för att delta samt riktlinjer för att anlita underleverantör.

Vem kan delta?

För att en organisation ska få möjlighet att skriva avtal om att delta i Region Stockholm och Region Gotlands huvudjournalsystem krävs att:

  • Organisationen, med organisationsnummer, finns upptagen i Vårdgivarregistret hos IVO.(Extern länk)
  • Verksamhet finansieras i huvudsak av Region Stockholm och/eller Region Gotland
  • Vårdgivaren ska delta i sammanhållen journalföring.

Finns det hinder?

De kan finnas hinder utöver dessa kriterier, varje enskilt fall bedöms separat. Det finns verksamheter som vanligtvis inte lämpar sig för deltagande, till exempel företagshälsovård, skolhälsovård eller vårdgivare som enbart utför vård finansierad av privata försäkringsbolag eller med andra privata medel

Hur ser processen ut?

Tre avtal måste tecknas för att en vårdgivare ska kunna använda region Stockholm/Gotlands vårdinformationssystem.   

  • Avtal om användning av systemet (TakeCare bastjänst) 
  • Personuppgiftsbiträdesavtal (PUB-avtal), reglerar åtaganden som åligger Regional Vård- och Läkemedelsprocess (RVLP), Karolinska Universitetssjukhuset (f.d. FSTC) i enlighet med bland annat GDPR, inkluderar en förteckning över de underbiträden som RVLP anlitar. En bilaga med beskrivning och underbiträden finns här(Extern länk).
  • Avtal om deltagande i sammanhållen journalföring enligt Patientdatalagen. 

Handläggningstid efter att vårdgivaren rapporterat alla nödvändiga uppgifter till region Stockholm och Gotlands vårdinformationsystem och till den lokala supporten/förvaltningen är normalt cirka 8-10 veckor. 

Vad krävs det för förvaltning hos vårdgivaren?

Det krävs att anslutna vårdgivare har en förvaltning som utför utbildning, support, behörigheter och konfigurering av enheter, tidböcker och så vidare. Små privata vårdgivare kan använda sig av Acceptus eller CompuGroup Medical (CGM). Se deras webbplatser för kontakt.

Att anlita underleverantörer i vårdavtal

Här hittar ni information om vilka förutsättningar som gäller för er som vårdgivare (leverantör) med avtal med Region Stockholm inom LOV eller LOU om ni avser anlita underleverantör. Möjligheten för en huvudleverantör att anlita underleverantör regleras i respektive avtal. Länk till information på vårdgivargudien.(Extern länk)

Underleverantörer i Stockholm

  • Ska vara upptagen i Vårdgivarregistret hos IVO(Extern länk)
  • Ska ha avtal med en huvudleverantör som har vårdavtal med Region Stockholm. I det avtalet ska frågor om övertagande av vårduppgifter (via remiss), genomförande av vård och rapportering regleras
  • Dokumenterar i sina egna enheter och hanterar sin personal själv

Remisshantering för underleverantörer?

OBS! Nedanstående är under omarbetande tillsammans med HSF och kan komma att förändras.

Här på vårdgivarguiden(Extern länk) finns Region Stockholms remissregelverk. I tillägg kan nämnas:

  • I TakeCare ska en underleverantör vanligtvis inte vara allmänt synlig som remissmottagare. Underleverantören ska då bara få remisser från sin huvudleverantör.
  • Om en vårdgivare både är huvudleverantör med HSF-avtal och underleverantör ska vårdgivaren vara synlig som remissmottagare för de områden avtalet täcker, inte för de områden man enbart är underleverantör för.
  • I remissregelverket anges att remisser normalt inte ska skickas vidare utan ska skickas tillbaka till avsändaren. Ett undantag som inte nämns där ännu är att huvudleverantörer kan skicka vidare remisser till underleverantörer. 
  • En vårdgivare som saknar avtal med HSF och inte heller har avtal som underleverantör ska inte vara synlig som remissmottagare.

Huvudleverantörens ansvar vid vårdövertagande via remiss

  • Varje patient som ska till underleverantören ska remitteras
  • Om underleverantören tidigare vårdat patienten som huvudleverantör så ska patienten ändå remitteras

Underleverantörens ansvar vid vårdövertagande via remiss

  • Bara patienter med remisser från huvudleverantören ska behandlas
  • Kassaregistrering
  • Journalföring av den vård som givits
  • Besvara remisser
  • Remisser som har gällt under avtal som är inaktuella ska avslutas

Information om prissättningen

Antal helårsanställda uppdateras en gång om året (innan den 1 november) för nästkommande år. Samtliga vårdgivare skall via sin lokala förvaltning rapportera in antal FTE enligt denna blankett (25 kB, Excel), som skickas till rvlp@regionstockholm.se

Beräkning av årsanställda/FTE (FullTime Employee)

Beräkningen är till för att spegla vårdverksamhetens storlek och inkluderar sjukvårdspersonal, chefer, administration, ekonomipersonal, konsulter, vikarier samt extra inhyrd personal. Även deltidare räknas in baserad på deras tjänstgöring i %. Antalet avrundas till heltal uppåt.

FTE står för Full-Time Equivalent som är en mätvärdeskala som talar om hur många geltidsanställda en organisation har, inklusive deltidsanställda, timanställda och konsulter. Det innebär att en organisaiton som har fler anställda än sin FTE har många deltidsanställda.

För att beräkna tjänstgöringsprocenten för en FTE (Full-Time Equivalent) divideras det totala antalet arbetade timmar under året med det antal timmar som en heltidsanställd förväntas arbeta under samma period. För en heltidsanställning motsvarar detta 165 timmar per månad i 12 månader, vilket ger totalt 1980 timmar per år. FTE = totala timmar arbetade/198 timmar. 

Beräkning av FTE gäller för alla yrkesgrupper inom organisationen. Många vårdgivare gör misstaget att endast inkludera personal som aktivt arbetar i TakeCare. Vi kontrollerar inrapporterade uppgifter gentemot EK (Elektroniska Katalogen) och er svtalshandläggare på Hälso- sjukvårdsfövaltningen.

Vill du säga upp ett avtal?

Här kan du läsa mer om uppsägningstid samt hitta dokument och checklistor för uppsägning av avtal. 

Uppsägning avtal
  • Senast granskad: 11 december 2024

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.