För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor

Pågående projekt

Är du intresserad av våra pågående projekt? Här kan du bland annat läsa mer om GVR-projektet, projektet för utfasning av TakeCare och om Ensa och rensa-projektet. 

Här kommer vi inom kort att presentera större löpande projekt inom RVLP. 

Projekt Utfasning TakeCare

Projektledare: Elisabet Rönngren Civalero, elisabet.ronngren-civalero@regionstockholm.se

Förstudie Utfasning TakeCare

En förstudie har slutförts och presenterats den 14 januari 2025 för sjukvårdsdirektör vid RLK, Mikael Ohrling och styrgrupp för Generationsskifte vårdens IT.

  • Utförare av uppdraget har varit Regional Vård- och Läkemedelsprocess (RVLP), avdelningschef Malin Fjelkner.
  • Sammanhållande projektledare för förstudien har varit Elisabet Rönngren Civalero och lösningsarkitekt, Mikael Karlsson
  • Rapportering har skett till Objektstyrgrupp RVLP, Operativ Styrgrupp – Generationsskifte vårdens IT samt  fackliga representanter.

Förstudien har omfattat två arbetsströmmar: ”Avveckling TakeCare” samt ”Mellanlagring”.

”Avveckling TakeCare” omfattar:

  • Utredning och sammanställning av förutsättningar för att få ut data ur TakeCare och Picsara (Dataexport)
  • Alternativa lösningar
    • TakeCare Archive (ny produkt)
    • Integrationer/API:er som saknas idag
  • Förslag på grov tidplan
  • Övriga frågor avseende avveckling, t.ex. stänga ned TakeCare och nuvarande förvaltning

”Mellanlagring” omfattar krav och behov på en Plattform För Mellanlagring (PFM) för att spara patientjournaler, PDL-loggar och mm. Alternativa lösnings förslag och mellanlagring av bilder från Picsara beskrivs. Rekommenderad lösning för PFM är Karolinskas Vårddataplattform (Ks VDP).

Under förstudien har en Proof of Concept (PoC) genomförts. Denna har visat att:

  • det går att exportera och konvertera testpatienters journalinformation i TakeCare till openEHR och FHIR
  • informationen som exporterats från TakeCare till openEHR har enligt vårdpersonal visualiserats mycket lyckat i ett gränssnitt
  • det var enklare än förväntat
  • tillgång till följande kompetenser är vital
    • Vårdpersonal, openEHR-expertis, TakeCare expertis, IT samt god kompetens om journalföring och kunskap om rutiner/lagstiftning

Summering av beslut i styrgruppen för Generations-skifte vårdens IT 14 januari 2025:

Fortsätta med förstudiens rekommendation om en pilot på Tiohundras patienter för 2017:

  • Dialog med leverantören om olika alternativ för få ut data
    • Kravställning på lösningsförslag
  • Implementera information från Tiohundras ”frysta” produktionsdata i Karolinskas Vårddataplattform (Ks VDP)
  • Dialog med RLK kring Ks VDP som regional lösning och regional förvaltning

Ensa och rensa projektet

Projektledare: Sara Zaker, sara.zaker@regionstockholm.se

Bakgrund: 

Den 11 februari 2025 planerar Regionstyrelsen fatta ett tilldelningsbeslut i upphandlingen av ett nytt huvudjournalsystem. Därefter startar arbetet för att anpassa arbetssätt, rutiner och system tillsammans med medarbetare från olika verksamheter i vården. Arbetet pågår under flera år, med mål att alla regionägda verksamheter ska använda det nya huvudjournalsystemet från och med 2030. 

Inom RVLP, den regiongemensamma TakeCare förvaltningen, pågår Ensa och rensa projektet. Projektets syfte är bland annat att ensa och rensa i befintligt system samt etablera arbetssätt för hur vi kan standardisera och ensa oss i regionen kring hur vårddokumentation. 

Varför ensa och rensa? 

  • Lättare för verksamheten att hitta information
  • Ökar patientsäkerheten – brister i informationshanteringen är en vanlig orsak till avvikelser och vårdskador
  • Minskar dubbeldokumentation och manuell hantering av patientdata
  • Underlätta att få utdata till uppföljning, rapportering, analys och forskning
  • Vi kan inte skapa översikter om vi inte dokumenterar strukturerat
  • Förbereda verksamheten för att skapa nya rutiner och arbeta på ett mer enhetligt sätt, t.ex. införande av beslutsstöd
  • Om vi inte gör detta nu riskerar vi att hamna i samma situation i nya journalsystemet 

Pågående aktiviteter 

Rensning av behörigheter i TakeCare
Objektstyrgruppen RVLP beslutade i december 2023 att alla vårdgivare ska förbinda sig att minska antalet personer som har behörighet att skapa och ändra mallar. Samt att alla vårdgivare ska ta fram lokala rutiner och arbetssätt för att möjliggöra detta.

Rensning lokala mallar i TakeCare
Objektstyrgruppen RVLP beslutade i mars 2024 att alla vårdgivare ska ta fram lokala rutiner och resurser för att genomföra rensning av lokala mallar (rekommenderad metod från pilot kan användas).

Rensning av systemgemenssamma mallar
Idag finns ett antal systemgemensamma mallar, syftet med rensningen att ha enhetliga och aktuella mallar som ska användas inom en eller flera vårdgivare. 

Pilot med Kunskapstyrningen
Undersöka förutsättningar samt ta fram processer för Regionala Programområdens (RPO:er) delaktighet i framtagning av dokumentationsriktlinjer inom ramen för piloten samt plan för införande och förvaltning.

Vidareutvecklingsprojekt GVR

Projektledare: Julia Jonsson, julia.jonsson@regionstockholm.se

Bakgrund 

Nya nationella och regionala lagar och avtal har medfört uppdaterade rapporteringskrav till GVR för alla vårdgivare med avtal i Region Stockholm. Dessa krav följer Socialstyrelsens riktlinjer samt regionens regelverk för rapportering av vårdkontakter och underlag till Patientregistret (PAR) och SKR. Under första kvartalet 2024 genomförde RVLP och HSF en förstudie, vilket resulterade i en genomförandeplan för perioden Q2 2024-Q4 2025. Tre huvudsakliga projektspår identifierades: kvalitetssäkring av rapporteringen till GVR-Väntande, anpassning av GVR-rapporteringen enligt Nationella verksamhetsidentiteter (NVID) samt rapportering till nya GVR-tjänster via Intelligencedata.

Syfte 

Projektet syftar till att implementera lösningar för att möta de nya rapporteringskraven och omfattar enbart GVR-rapportering från TakeCare. Samtliga lösningsförslag beställs av CGM från RVLP och inkluderas i framtida TakeCare-releaser. RVLP ansvarar för behovsbeskrivningar, kravspecifikationer och lösningsförslag, medan HSF tillhandahåller GVR-specifikationer och dokumentation.

Leveransområden

  • Kvalitetssäkring av rapportering till GVR-Väntande.
  • Anpassning av GVR-rapporteringen enligt projekt Nationella verksamhetsidentiteter (NVID). Detta område är indelad i 2 leveranser där första leveranser, införnadet av HSA-id som verksamhetsidentitet, produktionsattes januari 2025.
  • Rapportering till nya GVR-tjänster via Intelligencedata. Detta område är indelad i flera leveranser inkluderat anslutning till följande GVR-tjänster i prioritetsordning: GVR-aktivitet (rapportering av rehabkooridnatorer och samverkan), GVR-jounalförande, GVR-vårdplatser och GVR-remiss och hänvisning. 

För frågor om status kontakta projektledaren.

  • Senast granskad: 8 oktober 2024

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.